مختصری از زندگانی و وفات آن حضرت علیها السّلام
حضرت معصومه عليها السّلام در اول سال ١٧٣ هجري قمري در مدينه چشم به جهان گشودند. پدر ایشان امام هفتم شيعيان حضرت موسي بن جعفر عليه السّلام و مادرشان حضرت نجمه علیها السّلام بودند كه به علت پاكي و طهارت نفس به او طاهره مي گفتند. حضرت معصومه عليها السّلام با كارواني از حجاز به سوي خراسان، براي ديدار حضرت رضا عليه السّلام حركت كردند تا يار و ياور آن امام همام باشند، ولي در مسير هنگامي كه به سرزمين ساوه رسيدند، دشمنان خاندان نبوّت در يك جنگ نابرابر، بستگان و برادر ایشان را به شهادت رساندند و با ريختن زهر در غذايشان، آن حضرت را مسموم ساختند، به طوری كه بيمار شدند و در ٢٨ سالگي روز دوازدهم ربيع الثاني سال ٢٠١ هجري قمري،١٧ روز پس از ورود به شهر قم، با دلی شکسته و غصّه دار از داغ پدر و فراق برادر رحلت فرموده به شهادت رسیدند. در عزای آن حضرت شهر قم را یکپارچه غم و ماتم فرا گرفت. بدن مطهّر آن حضرت را غسل داده کفن کردند و به طرف باغ موسی بن خزرج-مکان فعلی حرم مطهّر-آوردند. دو سوار نقابدار از بیرون شهر آمدند و بر بدن آن حضرت نماز خواندند، آن گاه داخل سرداب شده بدن مطهّر را دفن کردند و رفتند، و کسی آنان را نشناخت. سال هاست که بارگاه ملكوتي و مرقد مطهّر ایشان همچون خورشيدي در قلب استان قم مي درخشد و همواره فيض بخش و نورافشانِ دلها و جانهاي تشنه معارف حقّاني است.(١)
جلالت شأن آن حضرت در کلام معصوم علیه السّلام
عَنْ سَعْدِ بْنِ سَعْد عَنْ أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا عَلَيْهِ السَّلَامُ قَالَ: «سَأَلْتُهُ عَنْ زِيَارَةِ فَاطِمَةَ بِنْتِ الْإِمَامِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ عَلَيْهِ السَّلَامُ فَقَالَ: مَنْ زَارَهَا وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ». سعد بن سعد از امام رضا علیه السّلام روایت می کند: از حضرت درباره زیارت فاطمه معصومه علیها السّلام پرسیدم، حضرت فرمودند: هر کس ایشان را زیارت کند بهشت بر او واجب می شود.(٢)
عَنِ الْإِمَامِ الْجَوَادِ عَلَيْهِ السَّلَامُ أَنَّهُ قَالَ: «مَنْ زَارَ قَبْرَ عَمَّتِي فِي قُمٍّ فَلَهُ الْجَنَّة». از امام جواد علیه السّلام روایت است که فرمودند: هر کس قبر عمّه ام را در قم زیارت کند، بهشت برای اوست.(٣) حضرت رضا علیه السّلام در کیفیّت زیارت حضرت معصومه سلام الله علیها سفارش می فرمایند: زائر این عبارت را که اشاره به مقام والای آن بزرگوار نزد خدای متعال دارد، خطاب به آن حضرت بگوید: «يَا فَاطِمَةُ اشْفَعِي لِي فِي الْجَنَّةِ فَإِنَّ لَكِ عِنْدَ اللَّهِ شَأْناً مِنَ الشَّأْن».ای فاطمه! در بهشت از من شفاعت كن چرا كه تو در پيشگاه خداوند داراي مقامي بس ارجمند و والا هستي.(٤)
شفاعت آن حضرت برای تمام شیعیان کافی است
مرحوم علّامه مجلسی رحمة الله علیه در کتاب شریف بحار روایتی از مناقب آن حضرت نقل می کند که اگر در فضیلت و کرامت آن بانوی بزرگوار هیچ روایتی نبود جز این روایت، کفایت می کرد.
عَنِ الصَّادِقِ علیه السّلام أَنَّهُ قَالَ: «إِنَّ لِلَّهِ حَرَماً وَ هُوَ مَكَّةُ أَلَا إِنَّ لِرَسُولِ اللَّهِ حَرَماً وَ هُوَ الْمَدِينَةُ أَلَا وَ إِنَّ لِأَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ حَرَماً وَ هُوَ الْكُوفَةُ أَلَا وَ إِنَّ قُمَّ الْكُوفَةُ الصَّغِيرَةُ أَلَا إِنَّ لِلْجَنَّةِ ثَمَانِيَةَ أَبْوَابٍ ثَلَاثَةٌ مِنْهَا إِلَى قُمَّ تُقْبَضُ فِيهَا امْرَأَةٌ مِنْ وُلْدِي اسْمُهَا فَاطِمَةُ بِنْتُ مُوسَى وَ تُدْخَلُ بِشَفَاعَتِهَا شِيعَتِي الْجَنَّةَ بِأَجْمَعِهِمْ». از امام صادق علیه السّلام روایت شده است که فرمودند: برای خداوند متعال حرمی است و آن مکّه است و برای رسول خدا صلّی الله علیه و آله حرمی است و آن مدینه است و برای امیرالمؤمنین علیه السّلام حرمی است و آن کوفه است و آگاه باشید که قم کوفه کوچک است، آگاه باشید برای بهشت هشت درب است که سه درب آن از قم می باشد. در آن شهر زنی از اولاد من از دنیا می رود که نامش فاطمه دختر موسی است که به شفاعت او تمامی شیعیانم داخل بهشت می شوند.(٥)
پی نوشتها:
١. بر گرفته از کتاب تقویم شیعه و پایگاه اطّلاع رسانی آستان مقدّس حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها.
٢. زاد المعاد - مفتاح الجنان ص ٥٤٦.
٣. زاد المعاد - مفتاح الجنان ص ٥٤٧.
٤. زاد المعاد - مفتاح الجنان ص ٥٤٨.
٥. بحار الانوار ج ٥٧ ص ٢٢٨.
مسجد هدایت
مسلم زکیزاده